1. Daire 1986/331 E. , 1986/360 K.
Daire : BİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1986
Karar No : 360
Esas Yılı : 1986
Esas No : 331
Karar Tarihi : 07/10/986
1-) BAHŞILI BELEDİYESİNİN KENDİ BELEDİYE SINIRLARI İÇERİSİNDE KIRIKKALE BELEDİYESİNCE ÇIKARILAN YERALTI SULARINDAN BELEDİYE MECLİSİNCE DÜZENLENCEK TARİFEYE GÖRE ÜCRET ALMAYA YETKİLİ OLDUĞU;
2-) 2560 SAYILI YASANIN 1.MADDESİ HÜKMÜNE DAYANILARAK BAKANLAR KURULUNCA VERİLEN KARARLA SU VE KANALİZASYON HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ BAKIMINDAN İSKİ’YE BAĞLANAN DARICA VE GEBZE BELEDİYE SINIRLARI İÇERİSİNDEKİ KAMU KURULUŞLARI VE ÖZEL KİŞİLERCE ÇIKARILAN YERALTI SULARINA İLİŞKİN ÜCRETLERİN İSKİ TARAFINDAN ALINACAĞI HK.
İdare yazısıyla, sınırları içerisinde Kırıkkale Belediyesi tarafından çıkarılan yeraltı suları için, bu Belediyeden Bahşılı Belediyesince, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) hizmet alanı içerisine alınan Darıca ve Gebze Belediyeleri sınırları içerisinde çıkarılan yeraltı sularından bu Kuruluşça ücret alınıp alınamayacağı konularında görüş istendiği anlaşılmaktadır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 3239 sayılı Yasayla değiştirilen 97.maddesinde, belediyelerin bu yasada harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet ile belediye ve mücavir alan sınırları içersinde yeraltı sularından kamu ve özel kişiler tarafından elde edilen kullanma ve sanayi suları için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkili oldukları, belediyeye tekel olarak verilmiş işlerin kendi özel hükümlerine bağlı olduğu, yeraltı sularından kamu ve özel kişiler tarafından elde edilen kullanma ve sanayi sularına ait ücretlerin İstanbul’da İSKİ, 3030 sayılı Yasanın uygulandığı yerlerde büyük şehir belediyelerince tahsil olunacağı hükme bağlanmıştır.
1- Bu durumda, Bahşılı Belediyesi, Bahşılı Belediye sınırları içerisinde Kırıkkale Belediyesince çıkarılan yeraltı sularından belediye meclisince düzenlenecek tarifeye göre ücret almaya yukarda sözü edilen açık hükmü dolayısıyla yetkili bulunmaktadır.
2- 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 23.5.1984 günlü ve 3009 sayılı Yasayla değiştirilen 1.maddesinde, bu Genel Müdürlüğün hizmet alanının İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin görev alanı olduğu belirtildikten sonra ana sistem ile ilgili başka belediye ve köylerin su ve kanalizasyon işlerinin de İçişleri ve Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca bu Genel Müdürlüğe verilebileceği hükme bağlanmıştır. Bakanlar Kurulunca da hükme dayanılarak 21.6.1983 günlü ve 83/6760 sayılı kararla Gebze ve Darıca belediyelerinin su ve kanalizasyon hizmetlerinin İSKİ’nin görev alanına alındığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, su ve kanalizasyon hizmetlerinin yürütülmesi yönünden Gebze ve Darıca Belediyeleriyle İSKİ arasındaki ilişkiler, hukuksal bakımdan, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile İSKİarasındaki ilişkilerin aynıdır. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 3239 sayılı Yasayla değiştirilen 97.maddesiyle yeraltı sularından meclislerce saptanacak tarifeye göre belediyelerce ücret alma yetkisi verilmesinin nedeni ise açıktır. Bu, sözü edilen 97.maddenin değişiklik gerekçesinde “belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan baraj, deniz ve akarsuların yakınında açılan kuyulardan alınan su nedeniyle su dengesinin bozulması, bu suların şehir su şebekesine aktarılması sebebiyle belediye
lerin bu konudaki masraflarını karşılamak” biçiminde belirlenmiş bulunmaktadır. Esasen, İstanbul’da bu ücretleri tahsile su hizmetini görevli kılınan İSKİ’nin yetkili bulunması, bu anlayışı açıkca ortaya koymaktadır.
Bu durumda da, su hizmetlerinin yürütülmesi yönünden İSKİ ile ilişkilerinin hukuksal niteliği yukarda belirtilmeye çalışılan Darıca ve Gebze Belediyeleri sınırları içerisinde kamu kuruluşları ve özel kişilerce çıkarılan yeraltı sularına ilişkin ücretlerin İSKİ tarafından alınmasının doğal olduğu açıktır.
Keyfiyet bu yolda mütalaa kılındı.